Pytanie
by Paa1, June 19, 2022
Language: Polski
Paa1
(User's profile)
June 19, 2022, 12:47:23 PM
Czesc, powiedzcie jak to jest, jeśli mówię co dwa dni to słowo dzień oznacza dobę, czy kalendarzowo co dwa dni, dzień jako data? Więc co 2 doby, czy co 2 dni kalendarzowo?
Jurek
(User's profile)
June 20, 2022, 7:08:07 AM
Cześć, ja rozumiem dobę jako 24 godziny, czyli dwie doby jako 48 godzin. Myślę, że obydwa konkteksty sa możliwe.
Pozdrawiam. Jurek, polski.info team
Pozdrawiam. Jurek, polski.info team
Paa1
(User's profile)
June 20, 2022, 3:25:34 PM
OK, więc w powiedzeniu co dwa dni rozumiesz dzień jako dobę(24 h), tak? czy dzień jako data, czy też oba znaczenia naraz? Ale oba znaczenia są możliwe i doba i dni kalendarza, czy dobrze zrozumiałem? Generalnie to wydaje mi się, że mówiąc co 2 dni poruszane są oba znaczenia, o których pisałem, nie widzę kontekstów, które by to mogły rozdzielać, skąd wiadomo, które znaczenie jest użyte, o którym myśleć w mowie np. co dwa dni biegam? Jakie znaczenie ma słowo dzień tutaj: doba, czy też dzień jako data, kalendarzowo, albo oba naraz? Jeśli powiem co 2 godziny jakoś myślimy od razu o godzinach w znaczeniu 60 minut, nie o godzinach zegara(godzina 13, 14), przy dniach jest to jakoś inaczej.
Paa1
(User's profile)
June 20, 2022, 5:20:28 PM
The message is hidden.
Paa1
(User's profile)
June 21, 2022, 5:17:06 PM
Hallo, jakieś idea? Pomysły?
Jurek
(User's profile)
July 6, 2022, 1:49:28 PM
Cześć, nie jestem pewien, jak to rozumieć... Jeżeli użyję Twojego przykłady "co dwa dni biegam", rozumiem to osobiście w znaczeniu dni, tzn. biegam w poniedziałki, środy i piątki. Jakoś wtedy nie myślę o godzinach. Hmm... Więcej chyba nie wymyślę...