Skip to the content

Pytanie

by Paa1, June 19, 2022

Language: Polski

Paa1

June 19, 2022, 12:47:23 PM
Czesc, powiedzcie jak to jest, jeśli mówię co dwa dni to słowo dzień oznacza dobę, czy kalendarzowo co dwa dni, dzień jako data? Więc co 2 doby, czy co 2 dni kalendarzowo?

Jurek

Jurek (User's profile)
June 20, 2022, 7:08:07 AM
Cześć, ja rozumiem dobę jako 24 godziny, czyli dwie doby jako 48 godzin. Myślę, że obydwa konkteksty sa możliwe.
Pozdrawiam. Jurek, polski.info team

Paa1

June 20, 2022, 3:25:34 PM
OK, więc w powiedzeniu co dwa dni rozumiesz dzień jako dobę(24 h), tak? czy dzień jako data, czy też oba znaczenia naraz? Ale oba znaczenia są możliwe i doba i dni kalendarza, czy dobrze zrozumiałem? Generalnie to wydaje mi się, że mówiąc co 2 dni poruszane są oba znaczenia, o których pisałem, nie widzę kontekstów, które by to mogły rozdzielać, skąd wiadomo, które znaczenie jest użyte, o którym myśleć w mowie np. co dwa dni biegam? Jakie znaczenie ma słowo dzień tutaj: doba, czy też dzień jako data, kalendarzowo, albo oba naraz? Jeśli powiem co 2 godziny jakoś myślimy od razu o godzinach w znaczeniu 60 minut, nie o godzinach zegara(godzina 13, 14), przy dniach jest to jakoś inaczej.

Paa1

June 20, 2022, 5:20:28 PM
The message is hidden.

Paa1

June 21, 2022, 5:17:06 PM
Hallo, jakieś idea? Pomysły?

Jurek

Jurek (User's profile)
July 6, 2022, 1:49:28 PM
Cześć, nie jestem pewien, jak to rozumieć... Jeżeli użyję Twojego przykłady "co dwa dni biegam", rozumiem to osobiście w znaczeniu dni, tzn. biegam w poniedziałki, środy i piątki. Jakoś wtedy nie myślę o godzinach. Hmm... Więcej chyba nie wymyślę... ridulo.gif
Back to the top